Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Овчаров: Сделката с "Булгартабак" е непрозрачна

Снимка: БГНЕС
Става дума за една изключително непрозрачна приватизационна сделка, която още от самото начало започна по този начин с поставянето на условия, които да елиминират всички останали инвеститори. Така депутатът от БСП Румен Овчаров коментира приватизацията на "Булгартабак" след изслушването на председателя на Агенцията за приватизация Емил Караниколов в икономическата комисия. Не мога и не искам да споря по цената. В една пазарна икономика цената се определя на пазара. Основният порок е, че тук няма никакъв пазар и никаква конкуренцията, коментира още Овчаров.

В квалификационните изисквания пише, че купувачът не може да е офшорно дружество.  В същите изисквания пише, че този купувач трябва да притежава дялови участия в други дружества на обща стойност не по-малко от 1 милиард. За всяка една от последните три години да има собствен капитал не по-малко от 30 милиона. Какви три години, когато дружеството е регистрирано тази година? Също така финансовият инвеститор следва да докаже крайният си юридически собственик и структурата за контрол, каза депутатът.

Тази сделка не гарантира развитието на отрасъла, защото дружеството прави повече инвестиции от тези, които новият собственик гарантира, заяви Румен Овчаров.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени