Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евентуално увеличение на детските добавки ще се обсъжда в пакет с други мерки

Снимка: БГНЕС

Евентуално увеличение на детските добавки за семействата с ниски доходи ще се обсъжда в пакет с други мерки, които трябва да се финансират. Това обясни социалният министър Тотю Младенов.

Майки в цялата страна, организирани чрез социалната мрежа Фейсбук, ще протестират в събота в големите градове на страната с искане добавките от 35 лева на дете да се увелчат от догодина. Младенов коментира, че половината от бюджета на министерството отива за детски добавки:

450 милиона лева всяка година отиват за тези детски добавки и ние ще продължим да ги даваме, въпреки кризата. Аз искам тук да подчертая дебело, нашата грижа ще бъде за всички деца и не само с парични средства, но и с развитие на социалните услуги за тях. Помощите за първокласниците, които всяка година даваме, включително и тази - по 150 лева на детенце, което за първи път постъпва в първи клас на тези родители, които имат ниски доходи, мисля, че това също е вид помощ. Когато се обсъжда макрорамката, тогава ще се мислят тези неща, но аз искам да ги разглеждаме тези суми в пакет. Освен паричните суми, които се дават и услугите, които се дават, а те не са никак малко.

В рамките на българо-австрийска конференция за бъдещето на трудовите пазари в двете страни министър Младенов коментира, че нивото на безработица у нас все още е на средноевропейско ниво:

Безработицата в България е около 9,5 процента, около средното ниво за ЕС, а вие знаете, че в крайна сметка правим всичко възможно, най-вече със средствата от оперативната програма на европейския социален фонд. От началото на тази година над 20 хиляди трайно безработтни в цялата страна бяха наети със субсидирана заетост. Преди това бяха обучени и по това, което трябваше да го работят и в разстояние на една година те получават субсидирана заетост от минималната работна заплата плюс осигуровките и мисля, че по този начин им помагаме.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна