Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мерки в отговор на юлския евродоклад за съдебната реформа

Снимка: БГНЕС

Съдът вече ще търси директна комуникация с Брюксел - това стана ясно от думите на председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев , който свика днес на работно съвещание председателите на съдилищата от цялата страна. Поводът - мерките, които трябва да бъдат предприети след последния доклад на Европейската комисия за съдебната реформа. На срещата стана ясно, че се работи по най-важното, което е част от доклада , а именно анализ на делата, които Брюксел намира за важни. В този смисъл се оглеждат делата, свързани с организираната престъпност, митническите престъпления и делата за длъжностни престъпления. Всичко това ще бъде обобщено. Новината от срещата е намерението на съда да потърси директна комуникация с европейските структури, с европейските съдилища и с българските граждани. Защо е така можете да чуете т звуковия файл с интервюто на Силсвия Великова с Лазар Груев.

В предаването "Нещо повече" Красимир Влахов-председател на Софийския районен съд  и един от участниците в днешното съвещание каза, че правенето на публични послания, при които съдебните актове се обясняват на разбираем за широката публика език е нещо много важно.

Противоречивата практика е реален проблем, тя означава на първо място, че ако идентични спорове се решават по различен начин то най-малко по единия от тях решението или присъдата не са били справедливи. Уеднаквяването на практиката е основна задача на българския съд, каза още Красимир Влахов.Той уточни, че за първи път сега се създава такава организация, при която специално аналитично звено във ВКС ще следи и систематизира практиката. Цялото интервю с Председателя на Софийския районен съд можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна