Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Производители искат защита от натиска на големите търговски вериги

Снимка: Диана Христакиева
Инициативен комитет за честна търговия призова за спешни законодателни мерки, които да защитят българските производители от натиска на големите търговски вериги и доставчици. Комитетът обединява производители от всички браншове на хранителната промишленост, с близо 1400 предприятия и над 240 хиляди работници.

България е единствената европейска държава-членка на общността, която няма адекватен закон за защита от натиска и диктата на големите търговски вериги, чието влияние все повече се разраства, обявиха от инициативния комитет. Според неговия председател Евгени Иванов, диктатът на търговските вериги води и към срив на българската индустрия.

Състоянието на българския бизнес в България е изключително тежко - в посока, продиктувана от търговските вериги, които в своите претенции за непрестанно повишаване на търговските отстъпки, практически те капитализират българския бизнес. Отнемат средства, които са необходими за развитие, за създаване на работни места.

От няколко месеца работна група в Министерството на икономиката формулира нови условия в Закона за защита на конкуренцията с цел да бъдат защитени правата на българските производители, но се оказва, че трите основни пункта, които могат да свалят натиска на веригите върху производителите не са включени, алармира Марияна Кукушева, председател на Съвета на браншовите организации от хлебопроизводството.

Да се определи периода на плащане на всички стоки, които доставя българският бизнес - да не бъде повече от 30 календарни дни от датата на доставка, да се определят с взаимно съгласие таксите и бонусите, които плаща доставчикът.

Информация на Олга Иванова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна