Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел ще строи нов квартал за еврейски заселници в Източен Ерусалим

Израел възнамерява да построи нов квартал за еврейски заселници в анексирания Източен Ерусалим за първи път от 14 години, предаде Франс прес. Борещата се против колонизацията на окупираните палестински територия израелска неправителствена организация "Мир сега" разкри днес, че вече е бил даден ход на правната процедура за започване на строителните дейности. Бъдещият квартал, който ще се нарича "Гиват Хаматос", ще включва 1700 жилища за евреи на общински терени и 910 жилища за палестинци от съседния квартал "Бейт Сафафа" върху земи частна собственост на палестинци.

Ако бъде построен, "Гиват Хаматос" ще изолира "Бейт Сафафа" от Западния бряг на река Йордан и ще направи невъзможно за палестинците да обявят Източен Ерусалим за столица на бъдещата си държава, тъй като географското единство на населените с палестинци райони в тази част на града ще бъде нарушено, предупреди представителка на "Мир сега". Тя подчерта, че израелското правителство все още може да замрази проекта, "ако не иска да убие всяка възможност за мир".

Палестинският главен преговарящ Саеб Еракат осъди израелския план, "който ни потвърждава, че израелското правителство иска да съсипе мирния процес и решението (на израелско-палестински конфликт на базата на съвместното съществуване на) две държави". Квартетът за мир в Близкия изток (ООН, САЩ, ЕС и Русия) трябва да осъди еврейската колонизация на окупираните палестински територии и да вземе мерки срещу новите еврейски селища, призова той. Представители на палестинската автономна власт дадоха многократно да се разбере, че няма да възобновят мирните преговори с Израел, докато той не замрази еврейската колонизация на окупираните палестински територии.

Около 196 хиляди евреи живеят в 12 квартала в Източен Ерусалим, който бе превзет от Израел през Шестдневната война от юни 1967 г. и впоследствие анексиран. В тази част на града живеят 270 хиляди палестинци.

Израел обяви целия Ерусалим за своя "вечна и неделима" столица. Палестинците обаче искат източната част на града за столица на бъдещата си държава. Международната общност не признава анексирането на Източен Ерусалим от Израел и смята тази част на града за окупирана територия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна