Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой и на какво основание може да оспорва изборните резултати

Снимка: БГНЕС

Кой и на какво основание според новия Изборен кодекс може да оспорва изборни резултати? На тези въпроси отговориха адвокатът Михаил Коен и главният асистент Наталия Киселова - преподавател по конституционно право в юридическия факултет на Софийския университет в предаването "Нещо повече".

Адвокат Коен: Всеки кандидат за кмет или общински съветник и централните ръководства на съответните политически партии в 7-дневен срок могат да оспорват решението на общинската избирателна комисия пред съответния административен съд. Той в кратки срокове е длъжен да се произнесе. Самото обжалване не спира резултатите и последиците, които са свързани със самия изборен процес. Ако се оспорва решението на Административния съд, Върховният административен съд взима окончателно решение. Тримесечен е срокът за окончателно решение.

Наталия Киселова: Можем да говорим за оспорване на избори само там, където общинската избирателна комисия е постановила окончателен резултат, но това още не се е случило, защото не са минали 48 часа от изборите.

По отношение на президентските избори само главният прокурор или 48 народни представители заедно могат да поискат от Коституционния съд отмяна на избора за президент.

Адвокат Михаил Коен: Няма толкова тежък инцидент на проведения избор за президент, който може да даде основание за неговото касиране.

Цялата дискусия за възможностите за касиране на изборните резултати можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени