Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БДЖ продаде 515 товарни вагона

Българските държавни железници продадоха 515 товарни вагона за 4,2 милиона лева. Очаква се до края на годината да бъдат продадени още 900 вагона. Това са част от мерките, които ръководството на БДЖ предприема, за да ускори реформата в сектора.

Освен от вагоните, железниците ще се освободят и от натрупания скрап. Очакванията са да бъдат събрани 12 милиона лева до края на 2011 г. Със събраните пари дружеството ще се разплаща към кредитори, а приходите от търговска дейност ще влага в ремонта на подвижния състав, обясни Владимир Владимиров - председател на борда на директорите на БДЖ.

Финансовият министър ще има вече пълно основание да поиска да внесе документите в борда на директорите на Световната банка за заема. Ако той внесе документите, ние съвсем скоро след това ще имаме възможност да получим първия транш., заяви Владимиров.

Това, което се знае е, че следващото заседание на борда на директорите на Световната банка е през януари. Най-рано тогава финансовият министър Симеон Дянков може да поиска отпускането на заема, който той сам спря поради неефективното провеждане на реформите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна