Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четирима кандидати за ректор на СУ "Св. Климент Охридски"

Снимка: Ивайло Михайлов
Четирима са кандидатите за ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Това са досегашният ректор проф. Иван Илчев, който е историк, проф. Валери Стефанов от Факултета по славянски филологии, проф. Божидар Ангелов от Факултета по начална и предучилищна педагогика и проф. Петър Славейков от Геолого-географския факултет.

В предаването „Хоризонт до обед” проф. Божидар Ангелов коментира: Финансите, приходите и всичко останало, което е свързано с финансовата политика, е резултативен процес. Преди всичко трябва да видим какво предлагаме и след това да търсим неговата стойност, цена, себестойност и нещо подобно. Ето защо в моята програма основният принцип на работа е на преден план да се изведе онова, което е свързано с качеството на образователния процес. Когато имаш добро качество, това не може да не бъде подкрепено и с добра наука, а тя заедно с едно добро преподаване носи пари. От тази гледна точка най-важни стават студентите.

На едно от първите места в програмата на проф. Ангелов е диференцираното заплащане: Когато има повече приходи, когато има качествено извършена работа – тогава ще има диференцирано заплащане. Той предлага също създаване на училище по лидерство.

От своя страна проф. д-р Петър Славейков каза: В моята програма няма нищо от областта на фантастиката, по-скоро има конкретни мерки, които ще подобрят образователната и научна дейност. Обвързал съм трите неща – образователна, научна дейност и подобряване на финансовото състояние.

Той подчерта, че през 2016 г. ще има най-малък брой кандидат-студенти. Тогава те ще са около 40 000 кандидат-студенти. За тях ще се борят засега 52 действащи висши училища, подчерта проф. Славейков и добави: Представяте си какво ще се получи в близките години – силно ограничен вътрешен образователен пазар. Ние не трябва да си заравяме главата в пясъка, а трябва да търсим изход.

Проф. Славейков предлага създаването на центрове за дистанционно обучение в страната и зад граница.

Двете интервюта чуйте в звуковите файлове.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна