Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Москва почетоха паметта на жертвите на сталинските репресии

Снимка: Васко Михайлов

В Москва почетоха паметта на жертвите на сталинските репресии. Пред
паметника, който се намира на метри от сградата на бившия КГБ, цял ден продължи четенето на имената на разстреляните през 30-те години на миналия век.

Пред огромния камък, който е донесен на площад "Лубянка" от Соловецкия лагер, близки и роднини на репресираните се редяха на опашка, за да им дойде редът да прочетат имената на хилядите жертви на сталинския терор. В
навечерието на 30 октомври, който в Русия се отбелязва като Ден в памет на жертвите на политическите репресии, подобни церемонии имаше и в други градове. Акциите под надслов "Да върнем имената" са организирани от правозащитнитниците от "Мемориал".

Организацията наскоро публикува данни, според които само през 1937 и 1938 г. по политически обвинения са били арестувани над 1 милион 700 хиляди души, като най-малко 725 хиляди от тях са били разстреляни. Това прави средно по хиляда убити на ден. 

Сред шокиращите цифри за репресиите на тоталитарната власт е броят на осъдените по политически причини - над 52 милиона за период от 20-те до 50-те години на миналия век. През тези 30 години 6 милиона са били депортирани в лагери, а един милион са били разстреляни.

Информацията е на Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна