Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЛС пита как са похарчени 340 милиона лева трансфер от Здравната каса

Снимка: БГНЕС

Българският лекарският съюз иска обяснение от здравното министерство как са похарчени 340 млн лв. трансфер от Здравната каса. Това обяви председателят на организацията д-р Цветан Райчинов.

Той припомни, че през миналата година беше взето решение касата да преведе на министерството средства за финансиране на скъпостуващи медикаменти и дейности. Райчинов заяви, че ако 340-те милиона не са отишли за здравноосигурителни плащания, от съюза ще се обърнат към прокуратурата.

От разчетите като цифри, дадени от самото министерство, се вижда, че просто няма как 340 милиона да са отишли само за здравноосигурителни плащания, както и не знаем защо пък тази година сто милиона остават, защото в проекта, който беше даден за Закон на бюджет за НЗОК дейностите, които са изброени, че ще бъдат плащани от министерство, нито една не е здравноосигурителна, нито една. Нито ваксините, както говори министърът, нито психиатрична помощ. Това са дейности, които не могат да бъдат обвързани със здравно осигуряване. Те са задължителни и поради мълчаливия отказ на министерството ние да получим информация. Ако всичко е наред, защо не ни я предоставят и да млъкнем.

Надежда Цекулова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна