Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР остава без 7 млн лв след първото четене в парламентарна комисия

Снимка: Кирчо Стоичков

Лили Царева

Парламентарната комисия по култура, гражданско общество и медии прие на първо четене проектобюджета за 2012 година в частта за култура. Както се очакваше бюджетните субсидии за Българското национално радио са с близо 7 милиона лева по-малко от тазгодишните.

Министерството на културата получава 118 милиона лева или с 13 милиона повече от тази година. Българската национална телевизия получава също 7 млн лева повече или 67 млн. лв субсидия, а за Българското национално радио тя е близо 42 млн лв. 1,42 млн лева е субсидията за Съвета за електронни медии, а Българската телеграфна агенция получава 4,185 млн лева.

Намаляването на бюджетната субсидия със 7 милиона лева за Българското национално радио се превърна в една от основните теми на дискусията. От БСП посочиха, че между първо и второ четене ще внесат предложение субсидията да остане същата като тази година. Аргументите бяха, че БНР е лидер на медийния пазар и е увеличило аудиторията си и програмното време по време на криза.

Генералният директор на БНР Валерий Тодоров заяви:

Наистина не разбирам с какво националното радио е създало впечатлението, че имаме излишък от 7 милиона. Ще ви напомня, че Европейският съюз за радио и телевизия призна Българското национално радио като една от най-динамично, най-активно развиващите се медии в рамките на съюза. Такава оценка не е давана на българска медия за последните 20 години. За мен този ход ще накърни наши обществени функции, защото ние сме създали нови програми без да искаме допълнително субсидиране. Създава се бюджетен натиск, бюджетно напрежение и най-лошото, което би могло да се случи е да бъде вкарана още една обществена медия в състояние на криза.

Председателят на Съвета за електронни медии Георги Лозанов посочи, че заплатите в БНР са по-ниски, но медията трябва сама да компенсира тези 7 милиона по-малко чрез вътрешните си резерви:

Тази част от бюджета, която е свързана със заплати, би трябвало да се увеличи, както частта, свързана с реализация на програмата, но да се види в какви посоки може да има резерви, евентуално, Българското национално радио.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени