Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Някои арабски страни са готови да приемат сирийския президент

Някои арабски лидери са казали на САЩ, че са готови да предоставят убежище на сирийския президент Башар Асад, за да ускорят неизбежното му слизане от власт, заяви висш американски дипломат, предаде Ройтерс. Помощник-държавният секретар на САЩ Джефри Фелтман не уточни кои страни са предложили да приемат Асад. Почти всички арабски ръководители, външни министри, с които разговарям казват едно и също: управлението на Асад върви към своя край. Това е неизбежно, каза Фелтман, който отговаря по близкоизточните въпроси, пред сенатска комисия. Някои от арабските лидери дори са започнали да предлагат на Асад сигурно убежище, за да го насърчат по-бързо да се оттегли, каза американският дипломат и изрази надежда, че сирийският президент и най-близкото му обкръжение "ще си тръгнат доброволно".

Асад обаче не показва признаци за оттегляне, отбелязва Ройтерс. Вчера в Дамаск армията е убила осем протестиращи и е ранила 25, казват сирийски активисти. Повече от 60 са убити от армията и силите за сигурност от миналата седмица, когато правителството на Асад подписа мирния план, предложен от Арабската лига.

Фелтман каза, че САЩ ще продължат да подкрепят сирийската опозиция, оказвайки в същото време дипломатически и финансов натиск върху режима, докато Асад си иде. Дипломатът заяви, че САЩ и Европа затягат финансовите си санкции срещу Дамаск. САЩ обаче не искат милитаризиране на конфликта. Сирия не е Либия, заяви Фелтман. Запитан кой би могъл един ден да смени Асад, Фелтман не отговори директно на въпроса, а изрази опасение, че в Сирия преходът към демокрация може да е дълъг и труден. Като сериозен проблем той посочи разединението на сирийската опозиция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени