Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Найденов: За първи път се дават допълнителни средства на животновъди и земеделци

Снимка: БГНЕС
За първи път държавата предоставя допълнителни средства на животновъдите, птицевъдите и земеделците. Това каза в предаването "Неделя 150" на "Хоризонт" министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Ние за първи път даваме и то доста средства допълнително на животновъди, птицевъди, свиневъди, зеленчукопроизводители, картофопроизводители. За 2011 година тоталният бюджет, като субсидии в земеделието, е не само по отношение на единица площ и като цяло по всички сектори е 1,066 млрд. За следващата година, въпреки по-рестриктивния бюджет, сумата ще бъде 1,260 млрд. - 200 милиона повече заради повечето средства, които идват от европейския бюджет.

За миналата година България е на първо място в Европейския съюз по усвояване на средства от Европейския земеделски фонд, като отбелязва ръст от 54,4%, подчерта Найденов. Той не е голям оптимист за евентуална промяна на бюджета за 2012 г. по отношение на средствата за земеделие.

Ако бъде приет бюджетът, в който националните субсидии за земеделските производители са с 230 млн. лв. по-малко от предварително обещаните от вицепремиера Симеон Дянков, ще има протести. Това заяви от своя страна председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов.

Чакаме до датата за внасяне на бюджета на първо четене. Ако влезе в този си вид, с другите браншови организации, които ни подкрепят, правим събиране и съответно организация за протест. Когато има промени, не могат да се правят едностранно. И е редно когато има някакви форсмажорни обстоятелства, както казва и г-н Дянков, което е абсолютно несериозно, да се седне отново на масата на преговорите, да се поставят тези форсмажорни обстоятелства или тези аргументи и ако бъдат приети от другата страна, тогава цифрата да се коригира.

Подробности четете ТУК.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна