Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още един човек е загинал при новите сблъсъци в Кайро

Демонстранти и силите за сигурност в Кайро
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Най-малко един човек е загинал при последните сблъсъци между демонстранти и силите на реда в египетската столица Кайро. С това броят на жертвите от поредното избухване на протестите на 16 декември достига 11 души.

Войници и полицаи са навлезли на площад "Тахрир", където са концентрирани демонстрантите, преди изгрев. Те са използвали палки и сълзотворен газ, за да изгонят хората от площада. Протестиращите им отвърнали с хвърляне на камъни и по зазоряване успели отново да се върнат на "Тахрир". Военните части охраняват барикадите, издигнати по улиците край площада.

Разкрит е заговор за палеж на египетския парламент, съобщи управляващият в Египет Висш съвет на въоръжените сили. Генерал Адел Емара, който е член на съвета, заяви на прескоференция, че е получил обаждане, че е бил разкрит заговор за опожаряване на парламента и че на площад "Тахрир" в момента има големи тълпи, готови да приложат плана.

Пред последните седмици хиляди хора отново излязоха по улиците с настояването за прекратяване на управлението на военния съвет и предаване на властта на цивилно правителство. Съветът пое властта след оттеглянето на президента Хосни Мубарак през февруари заради масовите протести. Военните вече обещаха, че ще предадат до юли властта на нов президент, избран на президетския вот през първата половина на 2012 г.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън призова силите за сигурност "да уважават и защитават общопритетите права на всички египтяни, включително правата за мирно изразяване и събрание". Тя обаче призова и протестиращите да се въздържат от насилие.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун също заяви, че е силно притеснен от "прекомерното използване на сила, с което си служат силите за сигурност". Той призова властите да действат въздържано и да спазват човешките права.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени