Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арабската лига изпраща първите наблюдатели за Сирия, насилието в Хомс продължава

Набил ал-Араби
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Увеличават се жертвите в Хомс от смазването на протестите срещу режима на президента Башар Асад. Най-малко 20 души са били убити днес, като по-рано беше съобщено за 13 жертви, припомня Ройтерс.

Жертвите се увеличиха на 20 мъченици, документирани с имена, както и по обстоятелства на смъртта им, посочва Сирийската обсерватория за човешки права. Четиринайсет са загинали при продължаващите бомбардировки на квартал "Баба Амро", а шест са били убити при произволна стрелба в съседни квартали, допълват от организацията.

Освен загиналите е имало и десетки ранени при нападението над квартал Баба Амро в Хомс. Бомбите са били изстреляни от тежко въоръжени гранатомети. Ситуацията е плашеща и бомбардировките са най-интензивните за последните три дни, посочват от базираната в Лондон организация, позовавайки се на информация на местни активисти.

Междувременно първата група наблюдатели на Арабската лига заминава за Сирия, за да прецени дали Дамаск наистина се придържа към плана за спиране на насилието. Ръководител на групата от над 50 души е суданският генерал Мохамед Ахмед Мустафа ал-Даби.

Генералният секретар на Арабската лига Набил ал-Араби заяви, че е в постоянен контакт с подготвителния екип, който вече е в Сирия и е обсъдил срещите, които членовете му са имали със сирийски представители. По думите му, Ирак е предоставил 10 автомобила за мисията. Сирийският външен министър Уалид Муалем очаква наблюдателите да потвърдят думите на правителството в Дамаск, че насилието в страната е работа на "въоръжени терористи".

Арабската лига настоява за изпращането на 150 наблюдатели, които да се запознаят с обстановката в Сирия, където властите потушават със сила бушуващите от девет месеца антиправителствени протести.

Франция иска наблюдателите на Арабската лига веднага да бъдат разположени в Хомс, който е сцена на едни от най-големите протести срещу режима на президента Башар Асад, предаде Франс прес. Властите в Дамаск трябва задължително, в съответствие с плана на Арабската лига, да позволят достъп на наблюдатели този следобед в град Хомс, където насилието е особено кърваво, настоял Бернар Валеро, говорител на френското министерство на външните работи.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени