Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жълт код почти в цялата страна

Снимка: БГНЕС

Снежна Нова година в България. Почти в цяла България е обявен код "Жълт" заради снеговалеж и поледица. Времето е потенциално опасно в областите София град, София област, Благоевградска, Кюстендилска, Пернишка, Пазарджишка, Пловдивска, Смолянска, Кърджалийска, Хасковска, Старозагорска, Ямболска, Сливенска, Габровска, Бургаска, Варненска, Великотърновска, Шуменска, Разградска, Търговищка и Добричка. В Източна България има и много силен северен вятър.

Няма сигнали за бедстващи, обстановката е спокойна, съобщиха от Гражданска защита за "Хоризонт". От Агенция "Пътна инфраструктура" призовават шофьорите да пътуват само с автомобили, оборудвани за движение при зимни условия.

На пътя София - Плевен има мъгла, видимостта там е около 50 м. Остават задълженията за ползване на вериги за сняг за всички автомобили през проходите Превала, Пампорово, Печинско, Рожен в Смолянско. Забранено е за товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета по пътищата Пещера – Батак – Доспат, Белово – Юндола, Велинград – Сърница, Цигов чарк - Превала. Задължително с вериги трябва да се движат и товарните автомобили по пътищата Харманли - Любимец, манастир Маслиново, Тополовград - Българска поляна и Бяла река - Хасково.

Снежната покривка в Смолянско е до 30 см. Заради обилния снеговалеж всички автомобили трябва да са с вериги, а товраните - без ремаркета. Специализирани машини работят и по направленията към селата Мугла и Турян, там пътищата са непроходими.

Мъгливо е по планините, сняг вали в Родопите и в Пирин, съобщи за "Хоризонт" Калин Якимов, дежурен в Планинската спасителна служба.

Най-високите части на планините са в мъгла. Това прави условията за туризъм не много подходящи. Моят апел към всички, които имат намерение да посетят в днешния ден планините, е да се съобразяват с конкретните метеорологични, снежни условия, които много бързо могат да се променят. Състоянието на пистите е добро. Всички писти по курортите са отворени и ще работят, както и съоръженията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна