Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бедствено остава положението в общините Роман и Тетевен, републиканските пътища са проходими

Снимка: БГНЕС

Бедствено остава положението в общините Роман и Тетевен. Аварийно-спасителни екипи отстраняват паднали дървета по пътя на проходите Превала и Пампорово, пpедаде коpеспондентът на БНP в Смолян Радостина Чернокова.

Сутринта е било възобновено водоподаването към Пампорово, съобщиха от МВР. В голяма част от населените места на община Чепеларе и град Роман електрозахранването е възстановено. По информация на електроразпределителните дружества, без ток остават 190 населени места с над 11 000 абонати.

4 000 абонати на ЧЕЗ остават без ток. Най-тежка е обстановката в Тетевен и Правец, обяви Божидар Гатев от електроразпределителното дружество:

В момента населените места без ток са 19. Чувствително намаля аварийността в област Ловеч, където имахме 20 населени места без ток. В момента те са 9. Надявам се до края на деня да сме изчистили всички повреди, които имаме в средно напрежение. Снощи имахме 13 000 потребители, а в момента имаме 4 000 потребители без ток. Все още най-проблемно е в района на Тетевен и около Правец, където имаме 8 села без ток.

АМ "Хемус" и "Люлин" са мокри, а "Тракия" и "Марица" -предимно сухи, само на отделни места - мокри, съобщиха от СБА. Като цяло пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия. Настилките в страната са мокри и заснежени, а по високите и усойни места заледени, обработени и опесъчени. Поради мъгла е намалена видимостта до 50 м в района на Скравена и до 200 м в района на Първомай.

Затворени за движение са проходите Златица - Етрополе; Твърдица - Елена; Върбишки - за целия зимен сезон; Дюлински - за товарни автомобили; Троян - Кърнаре - за всички видове МПС; Вратник - затворен за МПС; всички МПС да са с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета през проходите Петрохан, Рожен, Пампорово, Превала, по пътя Доспат - Сърница, Девин - Михалково, Смолян - Чокманово - Рудозем - Горна Арда и в района на община Велинград.

Затворен за всички видове превозни средства е пътят Рожен - Обсерваторията - Лъки и Шипково - Рибарица. Само за товарни автомобили е затворен пътят Батак - Доспат и Бяла - Стара река.

Ежедневно от 5.30 ч. до 8.50 и от 16.30 до 20.50 ч. се спира движението на товарни автомобили с обща маса над 10 тона по пътя Перник - София през Владая. Транзитното движение Кулата - София - Пловдив се пренасочва по маршрут - път тт-62 - Самоков - Ихтиман - път т-8 - АМ "Тракия" и обратно.

В Чепеларе ще има учебни занятия. Удължена ваканция ще имат децата от с. Павелско и с. Забърдо. Четвърти ден без ток са 6 села. Над 20 селища и махали в община Смолян са с прекъснато електрозахранване. 

Остава в сила бедственото положение в община Тетевен. Повечето селища в района все още са без ток, въпреки тридневните усилия на аварийните групи. Пътищата са разчистени, но на труднодостъпни места има паднали стълбове и електропроводи и това затруднява екипите. Общинският кмет Милен Милев заяви, че и днес децата няма да бъдат на училище поради невъзможност да се отопляват класните стаи. Населението в селата е снабдено с хляб и стоки от първа необходимост.

В бедстващата община Роман продължава работата по възстановяване на електрозахранването. Вече пети ден села от общината са без ток, но учебните занятия не са прекъсвани. Селата Корново, Стояновци и Средни ръд все още са изключени от електропреносната мрежа, каза Севдалина Джамбазка, секретар на община Роман. В останалите селища от общината електрозахранването е възстановено частично. Там се подменят скъсаните проводници, които захранват отделните абонати. Поради нарушения в електроснабдяването има частични спирания на водата. Работата на аварийните екипи продължава, предаде кореспондентът на БНР във Враца Ива Антонова.

Десетки селища в Смолянска област все още са без ток. Слушатели на БНР и жители на селища от общините Девин и Доспат алармират, че пети ден са с прекъснато електрозахранване и никой не взима мерки. Кметът на Осиково Велин Палигоров каза пред коpеспондента на БНP в Смолян Радостина Чернокова:

На входа на селото има триметрови преспи. Вече пети ден нито машина пращат, нито имаме ток. Каквото мога - правя. Докладвам непрекъснато, но никой не ни обръща внимание! Мобилизирахме селото в събота и неделя и изринахме с лопати, където имаше преспи. Доставките на хляб са свършени. Ако дойде линейка, надали ще мине в селото.

Инспектор инж. Велко Тодоров предаде, че до 6 часа в звената на „Пожарна безопасност и защита на населението” са постъпили 9 сигнала, от които 7 са за възникнали пожари и 2 за спасителни действия.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени