Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евтим Костадинов: Митрополитите са сътрудничили на 6 РПУ

Снимка: БГНЕС

Не беше толкова очакван такъв брой митрополити да бъдат обявени в принадлежност към ДС. Това, което се вижда от документацията, очевадно митрополитите са сътрудничили на 6 РПУ. Това каза председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов в предаването "Нещо повече".

Комисията излезе с още 5 решения, от който по едно решение за мюсюлманите и католическата църква. В крайна сметка Комисията излезе с решение за шест вероизповедания. Най-вече са докладвали за взаимоотношенията помежду им и в Светия синод, каза Костадинов.

Ловчанския митрополит Гавриил, който не е с принадлежност към Държавна сигурност предположи, че може митрополитите да са накарани на сила да сътрудничат:

Може човекът да е бил накаран на сила, аз не мога да го знам това. Аз се радвам, че Господ ми е помогнал да не съм бил аз. Не ми е било лесно. Никого не осъждам, защото само Бог може да знае какво става в човешката душа.

Това са братя, с които работя толкова години. Как да коментирам, запита той.
Мисля, че няма да има оставки.


Историкът Момчил Методиев, който е главен редактор на сп. "Християнство и култура" заяви, че едва ли е изненада за някого, че църквата е била контролирана от ДС. Според Методиев най-важната новина е, че патриархът не е бил сътрудник на ДС. За мен това не е никаква изненада. Разбира се, че по някакъв начин този списък ще накара Светия синод да се обърне към целия този период на комунизма тъй като в момента тази страница от историята на църквата остава пренебрегната, каза той.


Интервютата с Евтим Костадинов, Ловчанския митрополит Гавриил и Момчил Методиев чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени