Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прекъснаха временно издирването на оцелели от "Коста Конкордия"

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Италианските водолази прекъснаха издирването на оцелели на катастрофиралия "Коста Конкордия", тъй като огромният кораб леко се е раздвижил, предаде Ройтерс. Издирването временно е прекратено, за да не се рискува живота на водолазите, работещи в потопената част на кораба.

Разследващите на инцидента с италианския круизен кораб ще се опитат да изяснят защо той се е приближил толкова много до брега. Това обясни говорителят на италианската брегова охрана капитан Козимо Никастро.

Факт е, че корабът е ударил скала, която е на навигационната карта, така че всеки, който плава в този район, знае, че там има опасна скала. А това е много близо до брега, по-малко от 50 метра е. Така че знаем, че разследването, което сме започнали, е, за да разберем защо капитанът е позволил на корабът да отиде толкова близо и да удари скалата, каза Козимо Никастро.

Капитанът на круизния кораб "Коста Конкордия" Франческо Скетино е помогнал за спасяването на хиляди човешки животи, заяви междувременно адвокатът му Бруно Лепорати. Скетино може да бъде обвинен в непредумишлено убийство наред с обвиненията, че е напуснал кораба, без да изчака всички пътници и членове на екипажа.

Капитанът твърди, че е контролирал кораба след сблъсъка със скалите. По негово мнение, а и не само по негово мнение, начинът, по който е действал, е допринесъл за спасяването на стотици и дори хиляди човешки животи, каза Бруно Лепорати в защита на капитана, който е под домашен арест.

Корабът с над 4000 души на борда се удари в плитчините край остров Джилио в петък и се преобърна настрани. Досега е потвърдена смъртта на 11 души в следствие на инцидента, други 22-ма са в неизвестност.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна