Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Димитров: Подписването на АКТА носи големи рискове от цензура

Снимка: БГНЕС

Международното споразумение АКТА, подписано и от България, разбуни духовете в много държави. Има заявки за протести и в България, като основното опасение е, че зад прокламираното логично и нормално искане да се пазят правата на създателите на продукти, всъщност се крие един истински "Биг Брадър" в интернет. В България започна дебат по темата в Парламента. От ГЕРБ предложиха изслушване на министрите Трайчо Трайков и Вежди Рашидов за споразумението АКТА в три парламентарни комисии. В ефира на предаването "12 плюс 3" председателят на СДС Мартин Димитров възрази остро срещу подписването на споразумението.

Най-голямото ми безпокойство е, че България няма стратегия, а министри и премиер подписват неща, за които съм убеден, че повечето не са чели, от които следват огромни щети за българското общество, заяви Димитров. Според него подписването е трябвало да бъде предхождано от много сериозен обществен дебат, тъй като има страхотни рискове от цензура, от сваляне на сайтове, от това да могат да ви влязат в дома да ви проверяват компютъра.

Интернет пространството е най-свободната територия в нашата страна и аз се опасявам, че това споразумение може да бъде използвано за ограничаване на тази свобода. Ще направим всичко възможно - сериозен парламентарен натиск, сериозна експертиза, призовавам и вас, медиите, да се включите в тази битка. Да, трябва да има спазване на авторските права, но не и посегателство върху свободата на словото, изтъкна председателят на СДС.

Чуйте цялото интервю на Петър Волгин с Мартин Димитров в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна