Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 11 директори в "Напоителни системи" 10 били без професионално образование

Снимка: БГНЕС
От 11 директори на клонове в "Напоителни системи" 10 са с неподходящо и неотговарящо на поста им образование. Само един директор – този в Хасково, е ВиК инженер. Има дори човек, който е завършил Духовна академия. Това заяви в предаването "Неделя 150" депутатът от БСП Меглена Плугчиева.

Тя припомни, че преди около 2 седмици страната ни е загубила 4 млн. евро по програма "Рибарство": Лошото е, че в Агенцията по рибарство и аквакултури за 2,5 години 5 човека са сменени на директорския пост. Не може с тези смени да има стабилност и устойчивост. Как се избират тези ръководители, след като само след 6 месеца става ясно, че са неподходящи?

Плугчева коментира и въпроса с раздаваните бонуси в администрацията: Бонуси би трябвало да се дават, когато има извършена работа над тази, за която се дава заплата. В случая този въпрос има не само законова, но и морална категория. В предишното правителство също са давани такива допълнителни заплащания, но си спомнете и времето, в което са давани – това е период, в който растяха заплати, пенсии, имаше коледни пенсии, имаше социални добавки и т.н. В тази рамка, в която се намираме в последните 2 години – на задълбочаваща се криза, на растяща безработица, на намаляващи доходи и на замразени заплати и пенсии, темата за бонусите придобива изключително остър характер на несправедливост и на двуличие. Това е един добър повод да се предизвика истинска административна реформа и час по-скоро законът, който ГЕРБ подготвя за държавната администрация, да влезе в комисиите за дебат. Трябва да има ясни правила за оценка на работата на администрацията. Ако се налага допълнителни възнаграждения, правилата трябва да са максимално прозрачни и да бъдат ясни на обществото.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна