Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тихомир Безлов: Докладът на Държавния департамент по-скоро е позитивен

Снимка: БГНЕС
Докладът на Държавния департамент е по-скоро позитивен, изказа мнение в предаването "12+3" Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Като цяло докладът на Държавния департамент за стратегията за контрол върху трафика на наркотиците през 2011 година е позитивен. Разбира се, има критични неща, които всеки доклад, който се опитва да пази баланс, ги има. Друг е проблемът, че те изхождат от гледна точка на техния интерес, т.е. трафика на наркотици, които минават през България, съответно успешните операции и ресурсите, които страната е отделила за борба срещу наркопазарите и наркотрафика. От моя гледна точка, и миналата година стана дума в тази дискусия, че България отделя твърде много ресурси за теми, които не я касаят, за пазари, които не я касаят. От друга страна жертва ресурси, които касаят нейния вътрешен бюджет. Това е преди всичко контрабандата на цигари и ДДС измамите, т.е. ние в някакъв смисъл отделяме прекалено много ресурси за чуждия интерес, коментира Безлов.

Според него е очевидно, че имаме проблем с корупцията: Друг е въпросът отново за локализацията и проблемът - къде точно е корупцията и какви са рисковете за международните ни партньори, в случая нашите европейски външни граници. Вероятно един обективен анализ би трябвало да коментира точно тази тема. Изключително много пари харчим за тези граници, с Турция. Проблемът с Шенген всъщност не се решава с тези инвестиции. За съжаление, проблемът с Шенген е по скоро политически.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна