Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Овчаров: Очевидно някой е заинтересован да унищожим ядрената енергетика в България

Снимка: БГНЕС

Приказваката за седми блок в АЕЦ "Козлодуй" е поредната димка, която на практика трябва да омекоти удара от преминаването в режим на ликвидация на атомната енергетика в България. Някой очевидно е заинтересован да унищожим ядрената енергетика в България, за да се развива тя на други места. Това заяви в предаването "12+3" депутатът от Коалиция за България Румен Овчаров. Според него е абсолютно погрешно твърдението, че е по-изгодно да се построи седми блок на АЕЦ "Козлодуй”, а не да се строи нова централа в Белене.

Аз малко трудно схващам логиката и на Мартин Димитров, и на Иван Костов, които твърдят, че когато реакторът се монтира в "Козлодуй", за разлика от монтирането му в "Белене", изведнъж ставаме енергийно независими от Русия. Още по-трудно мога да разбера защо когато реакторът е в "Белене" няма пазар за неговата електроенергия, а като се премести в "Козлодуй" - вече има пазар. Това е най-циничен начин за поредното хвърляне на прах в очите на българския народ, коментира Овчаров.

Бившият енергиен министър обясни още: Площадката на Белене е специално изграждана за строителство на атомни централи. До голяма степен тази инфраструктура е готова. Знаете, че бяха похарчени сума пари, за да се преведе тази площадка в съответствие с новото строителство и новия проект. Докато площадката в Козлодуй съвсем не е чиста. Тя е изключително комплицирана – там има работещи блокове, има спрени реактори, има хранилище за отработено гориво, има хранилище за радиоактивни отпадъци. Всичкото това трябва да бъде изцяло наново лицензирано. Припомням също, че ние в момента сме на четвъртия етап от лицензирането на един ядрен проект в Белене, т.нар. Утвърждаване на техническия проект. По закон това би трябвало да ни отнеме между 2 и 3 години. За "Белене" това отнема на практика вече 8 години. Помислете си колко време ще отнеме един такъв процес за такава комплицирана площадка като Козлодуй. Моето мнение е, че това няма да е по-малко от 10 години.

Относно информацията, разпространена от ИТАР ТАСС, че ще строим газотурбинна централа вместо "Белене", Овчаров каза: Това може да го измисли само някой, който иска да услужи много силно на руската страна и на "Газпром".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна