Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СДС реши за Синята коалиция

Снимка: Архив

В Пловдив се провежда Националният съвет на СДС, на който се решава дали Синята коалиция ще продължи да съществува. Решението, за първи път от създаването на Съюза, ще се вземе без да има дискусия, съобщи репортерката ни Румяна Василева.

Според политолога Евгени Дайнов от всички варианти, които има пред СДС и ДСБ, Синята коалиция е най-малко вредният. Но нещо, което сините не разбраха през последните 10 години, че не коалиционната политика е най-важното. Най-важното е да правят политика и да знаят за какво се борят и дали се борят качествено. Синята коалиция не вкарва в парламента автоматично, ако не се изчистят другите политики. Трябва да ни предлагат политики, които да засягат всекидневните проблеми на обществото. Като даде пример какво има предвид, Дайнов обощи, че сините не са излезли от онзи цикъл да се занимават предимно със себе си, а не с нас. Ако няма Синя коалиция, това означава, че няма вече инстинкт за самосъхранение и това ще закопае старата десница безвъзвратно. Доста от хората, които не искат Синята коалиция, искат да има коалиция между СДС, НДСВ, парчета от ВМРО. Това СДС вече го игра на президентските избори и вдяхме какво стана - едно голямо нищо, е мнението на политолога. Интересът на ГЕРБ е малка Синя коалиция, с която да може да се прикрива, допълни той.

Председателят на НСДВ Христина Христова, която скоро написа писмо до СДС, обясни, че ако се проследят исторически и логично нещата, се вижда, че е имала основание да напише текста. Необходима е алтернатива на статуквото. Трябва някой да започне да работи за икономически растеж, за финансова стабилност, за условия за правене на бизнес. Това задължава всички политически субекти да търсят път един към друг и да се обединяват. Мястото на СДС е именно в едно такова автентично дясноцентристко обединение. Нямаме отговор от СДС все още, каза Христова. С ДСБ не бихме се коалирали. Костов разби СДС с появяването на ДСБ, каза председателят на НДСВ. Евентуална коалиция тя вижда в лицето на ВМРО-НИЕ, БЗНС, СДС, ЕНП.

Чуйте мненията и репортажа от Пловдив в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна