Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барозу: Искаме убедителни резултати срещу корупцията и организираната престъпност

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Искаме да видим убедителни резултати срещу корупцията и организираната престъпност. Това каза председателят на ЕК Жозе Барозу за България.

В доклада за България има конкретни препоръки. Те са свързани със съдебната система и мерките срещу организираната престъпност и корупцията. В текста за нашата страна остана констатацията, че има липса на посока в политиката.

Барозу подчерта, че през последните 3 месеца в Румъния са се случили извънредни събития, които са разтревожили много и ЕК, и партньорите в ЕС. Той потвърди, че за Румъния ще има допълнителен доклад в края на тази година. Той ще бъде фокусиран изцяло върху това дали в страната се спазват демократичните принципи и върховенството на закона. Барозу каза още, че при проведения дебат в Колежа на комисарите Комисията е получила подкрепа за подхода си за докладите.
Събитията в Румъния разклатиха доверието ни, каза още председателят на ЕК. Той спомена, че е поискал спешни отговори от румънския премиер Виктор Понта, а той се е ангажирал от своя страна, че ще приложи всички мерки, поискани от ЕК.

Прилагането на препоръките в доклада за Румъния ще бъдат ключови, подчерта Барозу. Към Румъния има и допълнителни препоръки в доклада, свързани с актуалните събития там с разделението на властите, върховенството на закона и т.н.

Следващият доклад за България ще бъде представен в края на 2013 година.

Официалният доклад на ЕК на български език.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна