Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма резултат по обществено значимите дела в последните 5 години, смятат 90% от хората

Снимка: Архив
Почти 90% от гражданите са на мнение, че резултат по обществено значимите дела през последните 5 години реално няма, като основната тежест на отговорност се разпределя равноправно между съдебните институции и разследващите органи. Това каза в предаването "Нещо повече" социологът Любомир Тодораков. По думите му, проблемът за гражданите е, че се работи на парче, преди всичко по политически поръчки отколкото целенасочено, което създава усещане за много ниска ефективност. В този смисъл социологът посочи, че не единствено корупцията е основният проблем на правораздавателната система в България.

През последните 5 години едва 7% от гражданите са имали пряк досег със съда, посочи Тодораков и добави:

Когато изключим корупцията и политическия натиск, трите основни проблема са – за полицията - некомпетентност и слаб професионализъм /25%/, прозрачността на прокуратурата /30%/, на съда - тромавите бюрократични процедури /34%/.

Тодораков изказа мнение, че промяната е в гражданското общество: Гражданите трябва да започнат да изразяват пряко позицията си по конкретни въпроси. Бих препоръчал съдебната власт също да излезе на светло, нейните представители да се легитимират публично и да започнат да взимат по-активна позиция по обществено значимите въпроси.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна