Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алекс Нестор: Увеличаването на производството не означава, че ще се увеличат и замърсяванията

Снимка: Архив

Миналата седмица част от жителите на село Челопеч се оплакаха, че живеят в непрекъснат стрес от трусове и отровен въздух. Гражданският комитет "Челопеч", Движение "За модерна България" и Коалиция за устойчиво развитие изнесоха пред медиите данни за вредите от златодобива, извършван от "Дънди Прешъс Метълс". Къщите се рушат от взривовете в рудника, а хората дишат все по-големи дози арсен и тежки метали, защото компанията е увеличила добива на ценния метал 3 пъти.

Според еколозите, фирмата работи без оценка за въздействие на околната среда, ползва концесионния договор на фирма "Нипоруда" от 1998 г., на всеки сигнал и жалба на хората от последните години се изпращат проверки от МОСВ и неговите подразделения, но те се правят на места, където няма как да има замърсяния.

Последното решение за ОВОС за находище "Челопеч" е от лятото на 2008 г. То е за разширяването на добива и преработката на руда в мината от 900 хил. до 3 млн. тона годишно. Справката на МОСВ установява, че за инвестиционното предложение за разширяване добива на руди, процедурата за ОВОС е прекратена от началото на 2010 г. след решение на ВАС и последвало оттегляне искането на "Челопеч Майнинг" за произнасяне с решение. По думите на Стефан Пейков от РИОСВ-София, в това няма никакъв проблем и фирмата работи законно, тъй като за основната си дейност не е необходимо да има издаване на решение по ОВОС, понеже предприятието извършвало тази дейност от повече от 50 години.

В предаването "Нещо повече" Алекс Нестор – директор "Корпоративни външни отношения" на "Дънди Прешъс Метълс" припомни, че през 2002 г. е направена промяна в Закона за околната среда и оттогава не се изисква да се прави ОВОС на обекти, които са в експлоатация. Той е категоричен, че увеличаването на производството не означава, че автоматично трябва да се увеличат замърсяванията: С проекта по модернизация ние целим да намалим замърсяването. Използваме такива машини и такива технологии, които ще намалят значително въздействието върху околната среда.

Нестор е категоричен също, че пукнатините в къщите не са в следствие на взривовете в рудника.

Досега компанията е инвестирала около 400 млн. долара в Челопеч и в икономиката на държавата. Ние сме едни от най-големите инвеститори. Паралелно сме инвестирали милиони в устойчивото развитие на общината. Ние сме център за иновации, една от най-модерните мини в Европа. Ежегодно инвестираме в значителни проекти по образование, спорт, инфраструктурни проекти. Как може да си помислите, че един такъв инвеститор от такъв мащаб, който работи по прозрачен начин и на който му се прави мониторинг от борсата в Торонто и също от банките, които са кредитори, ще работи незаконно и без разрешение и без ОВОС. Това са нелепости. Те се говорят или целенасочено, за да се разруши имиджа на компанията, или от груба некомпетентност, подчерта още Алекс Нестор.

Подробности по темата чуйте в звуковите файлове. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна