Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Слънчев бряг" АД и Асоциацията на екскурзоводите настояват за туристическа полиция

Снимка: Wikipedia
От години хотелиери настояват за създаването на туристическа полиция. След терористичния акт в Бургас темата не слиза от дневния ред. Вчера от Съюза на собствениците в "Слънчев бряг" изпратиха писмо с предложение до институциите. От МВР обясниха, че ще се опитат да засилят полицейското присъствие в района, а що се отнася до идеята за туристическа полиция – това трябва да се съгласува с още институции.

Елена Иванова – председател на УС на собствениците на "Слънчев бряг", обясни в предаването "12+3": В момента в един такъв голям курорт като Слънчев бряг и една община Несебър в един и същ миг, в един и същ ден се събират над 350-400 хил. души – туристи плюс персонал. В същото време районното управление има числен състав от 120 души, като в тези хора, разбира се, влиза и хигиенистът. Ясно е, че тези 120 души, работейки на смени денонощно, не могат да обслужат цялата тази тълпа, която е тук в един и същ миг. Тази година, след една среща миналата година с министър Цветанов, се отпусна един допълнителен щаб от около 15 души в РПУ Несебър, които ще бъдат на постоянна работа тук. От друга страна, в Слънчев бряг и в района от 2 години има командировани полицаи, които са 70 души. Само че тези хора идват за по един месец, непознавайки района, преминават кратко обучение какво ги очаква в това голям курорт и те докато дойдат, докато се запознаят с всичко, докато опознаят района и спецификата му, тяхната командировка приключва.

Иванова посочи, че на този етап туристическата полиция може експериментално да бъде в големите летни курорти през лятото, а зимата – в зимните курорти.

От Асоциацията на екскурзоводите също настояват за туристическа полиция. Председателят на организацията Николай Миндов посочи, че тази полиция не трябва да бъде само в курортите, но и в големите туристически градове, като София, Пловдив, Велико Търново. Той посочи, че непрекъснато се натъкват на джебчии, просяци и т.н. Според него тази полиция трябва да проверява също и екскурзоводите и ако се натъкнат на такива без квалификация и лиценз, да ги глобяват, а също и туроператорите, които са ги наели.

Интервютата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна