Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руслан Трад: Ливан е бойното поле на интересите в Близкия Изток

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Ливан е бойното поле на интересите в Близкия Изток. В момента главно това са интересите и парите на Саудитска Арабия и Иран. Това заяви в предаването "12+3" блогърът Руслан Трад. По думите му в момента в Ливан всичко е въпрос на пари, а не на идеология.

Ливан и Сирия са като скачени съдове. Това, което се случва в Сирия, по един или друг начин се отразява в Ливан. В обществото в Ливан съществуват главно просирийски и антисирийски групи и това бележи политиката на Ливан вече близо 30 години. Въстанието в Сирия намира много сподвижници в Ливан. Има хора в Ливан, които са чакали с години този момент – да отмъстят по някакъв начин, коментира той.

Ливанците още могат да изберат друг път, просто трябва да обърнат гръб на всичко, което би могло да засегне тяхното общество, смята Трад и добави: Сирия е страна, която винаги е присъствала в живота на ливанците и ще продължава да присъства, но като че ли е време да се прекъсне това най-вече политическо влияние. Ливанците все още могат да изберат другия път, не е късно, въпреки ставащото в Триполи. Надявам се да го направят.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна