Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП "Зелените" излязоха с остри критики към работата на МЗХ

Снимка: БГНЕС

От партия "Зелените" излязоха с остри критики към работата на Министерството на земеделието и храните на специална пресконференция. Според "Зелените" не трябва с лекота да се предлага българска земя на чуждестранни собственици като част от външнополитическия диалог на правителството, каза Борислав Сандов:

Намеренията на правителството да раздава късове от българската земя и по-специално използването на българската земя като разменна монета в геополитическите отношения на този кабинет – било то сделките за влизането на китайци на българска територия, които да обработват земята, било то с идеята сега да се продава земя на Израел, която да обработват тук.

От партията повториха тезата си, че друг от основните проблеми е свързан с изкупуването на компенсаторни бонове на борсата заради получена информация за предстоящи търгове на земеделски земи. Експертът на партията Владислав Панев уточни:

От месец ноември до месец юли тази година цената на компенсационните бонове на фондовата борса нарасна около 3 пъти от 26% на над 70% от техния номинал. Това говори, че въпреки факта, че няма никаква официална позиция за предстоящи търгове - доста информирани хора са купували компенсационни бонове.

Екологът от партията Андрей Ковачев постави акцент върху малкото внимание, което според него се отделя от МЗХ на проблемите, които предизвикват пожарите. Има опасност да останем с минимално количество обработваема земя заради настъпващите жеги и заради бушуващите пожари, предупреди Ковачев.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна