Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНБ подкрепя принципно идеята за банков съюз

Снимка: БГНЕС

Българската народна банка принципно подкрепя идеята за банков съюз и задълбочената обвързаност между централните банки в Европейския съюз, но е против на този етап да се присъединяват и страните, които не членуват в еврозоната, каквато е и България. Това каза управителят на БНБ Иван Искров пред студенти на откриването на академичната учебна година в Университета за национално и световно стопанство:

Едно присъединяване на България към така замисления банков съюз ще се сведе главно до едностранното прехвърляне на значителен национален суверенитет към Франкфурт и Брюксел, без обаче в замяна страната ни да получи нищо.

Искров формулира въпросите, на които Европейската комисия все още не е отговорила:

Има доста бели полета - примерно как ще се гарантира, че когато се надзирава една голяма банка, няма да реши техният орган да ги преобразува в клон и ние просто да седим отстрани и да нямаме думата. Как ще се реши въпросът с тези страни, които са с много силна декапитализация по отношение на боновете за гарантиране на влоговете? Това е последната позиция от ЕКОФИН от събота и неделя в Кипър. Ще се присъединим, когато станем член на еврозоната. Няма за къде да бързаме.

Пред студентите Искров коментира още, че идеята за координирането на данъчните политики между страните в ЕС би навредила директно на конкурентоспособността на българската икономика и на свободната икономическа политика у нас.

По публикацията работи: Велина Сашева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени