Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готев: Разследването на ЕК срещу "Газпром" няма да доведе до радикални промени

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Журналистът от "Еуроактив" Георги Готев е на мнение, че докато тече разследването на Европейската комисия срещу "Газпром", ще имаме малко инфмормация. Но отношенията между Русия и Европейския съюз са в най-ниската си точка от много години насам. Наблюдава се натиск на "Газпром" срещу отделни държави, каза Готев и даде пример Молдова и Украйна.

В Брюксел погледнаха с критично око и на това, че България, в един и същи ден, през ноември, ще подпише дългосрочен договор за цената на газа, който ще внася от Русия и отделен ангажимент по "Южен поток". За Брюксел това е пример за недопустимо обвъзрзане на две отделни теми, т.е. груб натиск, обясни той.

Европейският парламент прие едно решение Комисията да има право на поглед върху сделките на отделните страни с "Газпром". Но тя не отива много далече, защото големите страни работят добре с "Газпром". На тях не им се извиват ръцете. В категорията страни, на които се извиват ръцете, влиза нашата страна. Разследването срещу "Газпром" не може да доведе до радикални промени, прогнозира журналистът.

Чуйте мнението в звуковя файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна