Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Караджов: "Невинността на мюсюлманите" изненада с реакциите, които предизвика

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Филмът "Невинността на мюсюлманите" изненада всички. Той е в обществена циркулация почти два месеца и понеже е толкова некадърно направен и толкова смехотворен, че просто изненада всички с реакциите, които предизвика. Имаме съмнение дали това, което се случи в Бенгази беше предизвикано от филма или е било предварително планирана акция, но факт е, че този филм е направен с цел да дразни мюсюлманите. Това каза преподавателят в Калифорнийския университет Христофор Караджов в предаването "12+3".

Това, което се случи по време на президентските кампании е, че кампанията на Мит Ромни направи едно ужасно изказване, когато реагира на опитите на американското посолство в Египет да потуши донякъде назряващата буря, преди да стане ясно, че е убит американският посланик. Кампанията на Ромни илезе с изказване, че американският президент Барак Обама няма да направи нищо по-добро освен да се извини за насилието, което е извършено спрямо САЩ. Това беше невярно, беше много глупаво изказване и вкара Ромни в един капан, от който му беше доста трудно да излезе. След това изкочиха още няколко компрометиращи записа на Ромни, който нарече хората, които подкрепят Обама "хрантутници" и т.н. Всичко това създаде впечатлението, че Ромни не е готов да бъде главнокомандващ, защото не може да си държи устата затворена. Обама спечели много повече от тези събития чисто политически, понеже изглеждаше като президент, човек, който е спокоен, решителен, който може да се справи с всякакви такива непредвидени обстоятелства, обясни Караджов.

Трудно е да се каже докъде ще стигнат протестите. В Америка започна да се говори дали не е започнала Арабската зима. Не е ясно докъде ще стигнат нещата. Мен ме притеснява тенденцията в Афганистан. Аз лично смятам, че напускането на Афганистан през 2014 година ще бъде най-доброто нещо, което могат да направят международните сили, макар и рискът да е държавата да потъне в невероятен хаос, каза още той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна