Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яне Янев: Няма сила, която може да ме спре...

Снимка: БГНЕС

Депутатите одобриха създаването на нова анкетна комисия, която ще проучва данни за корупция по високите етажи на властта. "За" гласуваха 125 народни представители, 53 бяха "против", един се въздържа. Председател на комисията е  лидерът на партия РЗС и независим депутат Яне Янев.

От квотата на ГЕРБ в комисията са: Димитър Лазаров, Димитър Бойчев, Красимир Ципов, Пламен Нунев, Румен Иванов и Златко Тодоров. Представители на левицата са Мая Манолова и Атанас Мерджанов, на ДПС - Христо Бисеров и Рамадан Аталай, а от "Атака" - Волен Сидеров. Създаването на комисията беше предшествано от бурни дебати.

В интервю за БНР Яне Янев увери, че ще бъде обективен. Според него създаването на комисията е като отговор на последния мониторингов доклад на ЕК, в който бяха подчертани острите и тежки проблеми в борбата с корупцията у нас. Янев подчерта, че той и колегите му ще разследват целенасоченото източване на държавата от години. Комисията няма да разследва само опозицията, увери той. Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Депутатът от "Коалиция за България" Мая Манолова прогнозира в интервю за БНР, че комисията ще работи до изборите. Според нея тя е създадена да отклонява вниманието от сегашните проблеми и скандалите в управлението на държавата на национално и на местно ниво. Нито едно разследване няма да стигне до край, парламентът няма такива правомощия, защото за това си има правоохранителни органи, обясни още тя.

Интервютата с Мая Манолова и с Яне Янев можете да чуете в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна