Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Семерджиев: Всички производители, без изключение, имат допълнителни разходи

Снимка: БГНЕС
Значителна част от 1400-те фирми, които произвеждат зелена енергия са практически във фалит, след като платят тази т. нар. такса „Достъп”. Това каза за „Хоризонт” и предаването „Нещо повече” Никола Николов, производител на зелена енергия. С това решение за въвеждане на тази такса се заобикаля Закона за възобновяемите източници и на нас ни се отнема част от гарантираната ни за 20 години преференциална тарифа. Благодарение на този Закон бяха привлечени над 3 млрд. евро чуждестранни инвестиции, допълни той. Съгласни сме да плащаме такса за балансиране на енергийната система, но трябва да я плащат всички производители на енергия. В момента централи правени по една и съща технология, но включени по различно време, плащат с разлика от 100 пъти.

Има такива разходи по присъединяването и ще ги покажем. Практически от 1 юли в системата функционират допълнително 600 мегавата произведени от възобновяеми източници. Въвеждането на такава мощност за месец и половина няма как да не е стрес за всяка система. И в момента всички производители, без изключение, имат допълнителни разходи. Единствено Възобновяемите източници досега нямаха и всички разходи, като те предизвикваха във системата, се поемаха от системата. Това беше възможно заради сравнително малкия им обем и заради гъвкавостта на системата. Но от първи юли нещата коренно се промениха, заяви председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

Обвинението, че ние сме заблуждавали някого е безпочвено. Законът дава право на производителите на енергия да определят момента, в който те ще се присъединят. Изграждането на една фотоволтаична централа, като инвестиционен процес, е изключително кратък във времето. Повечето от централите са могли да бъдат изградени, присъединени и въведени в експлоатация в рамките на 2 месеца. Икономическата причина да избързат с присъединяването е, че цените, по които ще продават са определени към 1 юли 2011 г., а те са много по-високи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна