Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емилия Масларова: Социалната област на Бюджет 2013 е на точката на замръзването

Снимка: БГНЕС

Социалната област на бюджета за следващата година е на точката на замръзването. Това каза депутатът от Коалиция за България Емилия Масларова в предаването "Нещо повече".

Трябва да зададем въпроса защо бюджетният дефицит трябва да е 1,3 % при положение, че би могъл да бъде 2,3 %, след като таванът ни е 3 %. Бих задала и въпроса защо преразпределението на БВП трябва да бъде под 40 % разходи, запита депутатът.

Това за регионалното увеличение на пенсиите бих казала, че е повече от недопустимо. Това е антикохезионна мярка или мярка срещу сближаването, което е политика на ЕС. Това е вид дискриминация по териториален принцип, подчерта Масларова.

Според депутата трябва да се върне швейцарското правило: При него е много по-справедливо. Там има отчитане на ръста на осигурителния доход и така старите пенсии, които при един осигурителен доход са 500 лева, и новите пенсии при един осигурителен доход са 600 лева - се получава едно догонване на старите пенсии спрямо новите пенсии. Истината е, че много от нещата, които бяха обещани, не се случват.

Относно Бюджет 2013 Масларова коментира: Ние считаме, че твърде са занижени активните мерки на пазара на труда. Това е изключително важен въпрос. Крайно време е държавата да се намеси на пазара на труда, а не да оставя всичко на ОП "Човешки ресурси" и на европейските средства, защото на пазара на труда в момента са над 410 хил. загубените работни места, над 26 хил. са обезкуражените, т.е. ние не можем да си затваряме очите пред такава драматична ситуация.

Диференцираният подход за увеличаване на пенсиите според годината на отпускане все още може да бъде променен. Това, което прави впечатление на пръв поглед, е, че се търсят възможности за увеличаване на приходите от осигурителни вноски – близо с 407 млн. лева. Това, което прави впечатление, е, че предприетите мерки през последните години за намаляване на дефицита на ДОО, като че ли не се случват, защото и в предвидената бюджетна програма за следващата година, вместо да има минимална тенденция за намаляване на този дефицит, т.е. парите, които от данъци отиват в осигурителната система, се получава тъкмо обратното – с около 40 млн. лв. е програмата за следващата година повече средства от данъци да отидат в осигурителната система, т.е. около 54 % от пенсиите да се плащат от данъци, което е един притеснителен факт. Това каза депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов в предаването "Нещо повече".

НОИ няма как да бъде заплашен, тъй като във всеки бюджет има текстове, които гарантират при временен недостиг на средства как да се изплащат пенсиите, обясни Адемов.

Големият проблем е, че няма да се компенсират пенсиите, защото пенсията към днешна дата и с програмната за следващата представлява малко над 40 % от средната работна заплата, което ни нарежда на последните места в ЕС. Очакванията при всички положения са в посока на това, да има по-голямо и по- справедливо увеличение, каза депутатът и добави, че е би било добре, ако се върне швейцарското правило.

Мненията на Емилия Масларова и Хасан Адемов чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна