Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йонко Грозев: Оттеглянето на Марковска от поста в КС и пълното разследване на случая ще бъдат оздравителна стъпка

Преди избора съдия Марковска бе изслушана, заедно с другите кандидати за КС, в правната комисия на НС
Снимка: БГНЕС

Според журналиста от вестник "Капитал" Росен Босев това, което видяхме миналата седмица в Народното събрание при избора на конституционни съдии, е пресичането на интереси.

Тази коалиция сме я виждали на няколко пъти в парламента и е ставала, когато става дума за съдебната система. Схемата е една и съща - независим депутат вади номинация, която е спорна по един или друг начин и в пленарната зала, депутатите се коалират и припознават тази кандидатура. Абсурдът, който видяхме, е в това, че България е може би единствената държава, в която притежанието на професионални и нравствени качества се доказва със свидетелство за съдимост. Когато има изнесени данни, които поставят под въпрос нравствеността на кандидата, институциите, които провеждат избора, са длъжни да отговорят на тези критики. И то да отговорят убедително. Това не се случи и това ме кара да мисля, че залогът за избора на г-жа Марковска за съдия в Конституционния съд е много голям, каза Босев.

Според юриста Йонко Грозев от Движение "България на гражданите" сме наблюдавали поредния опит да се избере съдия след процедура, която не отговаря на нормалните изисквания за публичност, възможност за дискутиране на всички факти около кандидатурата на един съдия и преценка на моралните качества на този съдия.

Единственото разумно поведение на институциите в такава ситуация е да направят разследване. Защо тогавашният ВСС не е направил това? Той беше символ на корупцията в цялата система, образът на този ВСС беше Красьо Черния. Сега този въпрос се повдига отново. Парламентът не прави изслушване изобщо. Имаме коалиция, която е коалиция на интресите. Коалиция за запазване на статуквото. Едни хора задкулисно управляват съдебната система. Единствено през разбиването на този тип коалиции, които в един момент вече нямат нищо общо и с партийните разделения в парламента, минава оздравяването на съдебната система. Една оздравителна стъпка би било пълното и цялостно разследване на този инцидент със съдия Марковска и нейното оттегляне от позицията на конституционен съдия.

Депутатът от БСП Янаки Стоилов поясни, че покрай случая с Венета Марковска не е търсил своя лична изява. 

Второто, което е важно да се подчертае, че нямам лични мотиви да критикувам или подкрепям съдия Марковска. Този сигнал имаше посочен автор, но въпросът  с неговата собствена автентичност остава открит. Това писмо е адресирано освен до правната комисия, но и до председателите на всички парламентарни групи. То описва обстоятелства, които са били в българските медии, но не са били обект на разследване. Каква ще бъде реакцията на управляващите - те трябва да преценят. Изглежда на много хора им е трудно да разберат, че българските граждани и европейските институции имат едни и същи очаквания - да се прилагат най-високите стандарти за професионализъм и почтеност към хората, които заемат такива високи длъжности като членовете на Конституционния съд. Това е големият извод, който трябва да се направи.

Чуйте мненията в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна