Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предсказуемостта е главен фактор за успешен бизнес у нас

Снимка: БГНЕС

За да има успешен бизнес в България, е необходима предсказуемост. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който откри форум "Бизнес етиката: основен принцип за устойчива бизнес среда". По думите на държавния глава, институциите не правят бизнес, но те са платформа за неговото развитие.

Способността да поемат отговорност, предсказуемостта на действията на институциите са много важни, за да могат всички да планират - както държавата, така и бизнесът, каза Плевнелиев:

Все повече, като че ли, трябва да заменим думичката "прозрачност" с думичката "предсказуемост" - да могат всички да планират, да очакват какво точно ние ще решим, защото е част от една дългосрочна стратегия. Предсказуемостта на действията ни, стремежът да спазваме обещанията си са общовалидни както за политиката, така и за бизнеса.

Типизирани и прозрачни обществени поръчки ще икономисат милиарди на българските граждани, коментира президентът Плевнелиев изразената пред форума идея за промяна в Закона за обществените поръчки.

За да бъде ефективна администрацията, е необходимо да е стандартна, каза Плевнелиев:

Не е добре, когато всеки кмет е прекалено креативен и измисля своите обществени поръчки - обществени поръчки за пътища, за които трябваше да има гаранции по 99 години. Решението е изключително елементарно - стандартни и типизирани обществени поръчки - за пречиствателна станция, за път, за детска градина, за градска среда. Мисля, че по този начин ще икономисаме милиарди на българските граждани, а и ще бъдем много по-коректни към бизнеса.

По публикацията работи: Олга Иванова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени