Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СДС - дойде ли краят?

Снимка: БГНЕС

Депутатите Мартин Димитров, Ваньо Шарков и Димо Гяуров бяха изключени от СДС. Това стана с решение на Националния съвет на партията. От своя страна евродепутатът Надежда Нейнски разпространи отворено писмо до лидера на СДС Емил Кабаиванов, в което обявява, че напуска СДС.

Светозар Шуманов, заместник-председател на СДС, заяви за изключените, че това е било тяхното желание.

Те отдавна са си намерили друго гнезденце. Може би това беше тяхната идея - с провокациите, които извършваха напоследък, да бъдат изключени и да отидат някъде на чисто. Смятам, че след това, което се случва напоследък, СДС ще набере скорост. С усилията, които ще положи ръководството, с изконните ценности на СДС, хората ще повярват, че ние сме тук, за да ги слушаме. Имайки предвид действията, които извършваха през тези два месеца, пък и особено след номинацията на Петър Стоянов за конституционен съдия, те надминаха очакванията на всички. Уронване престижа на партията е най-малкото. Тези хора са избрани от СДС, нито един от тях не е избран мажоритарно и трябва да се съобразяват с партията. Те нямаха доблестта да дойдат нито на НС на СДС, нито на НИС на СДС, а говорят чрез медиите. Ако наистина са толкова смели, трябваше да дойдат и да защитят тезите си.

Димо Гяуров, единият от изключените от СДС депутати, заяви, че в последните месеци му е било ясно, че няма нищо общо с тези хора и че неминуемо ще следва някакъв опит за саморазправа.

Може би бяхме най-опасните в нечии очи, тези, които най-много пречат на реализацията на плана, който реализира това ръководство за ликвидация на партията. Най-вероятно ръководството на СДС разчита това да уплаши останалите колеги и те да станат по-послушни. Ние си оставаме депутати от Синята коалиция, каза Гяуров.

Според Мартин Димитров  ръководството на СДС е тръгнало към ликвидация.

Само за месец ноември направиха неща, които в 20-годишната история на СДС не са се случвали - закриха младежката организация, закриха женската организация, изключиха хора от СДС в страната, днес изключиха 3-ма депутати. Тотално е сгрешена политиката. Бих се с всички сили за СДС. Но то е тотално продадено. ГЕРБ имат пълен контрол над СДС в момента. С това изключване ще започне вълна от хора, които ще напуснат СДС.

Ваньо Шарков, вече бивш член на СДС, заяви в предаването "Нещо повече", че причината да се стигне дотук е едно грешно решение на ръководството на СДС поради слаб политически опит.

Ако имаше кандидатура, издигната от ръководството на СДС, и тази кандидатура беше внесена преди 2 седмици, когато се обсъждаха кандидатите, ние щяхме да я подкрепим, защото тогава беше нормалната процедура. Сега, с едно щракване с пръстите на премиера, ръководството се изтича да предложи кандидат. Тези решения са въпрос на липса или слаб политически опит. По-добрият изход е това ръководство на СДС да се оттегли. След днешното задължаващо решение на ръководството не знам какво ще се случи. Но знам, че аз ще продължа да работя с организацията на СДС във Велико Търново.

Междувременно от ДСБ заявиха, че няма да издигат отново кандидатурата на Екатерина Михайлова за член на Конституционния съд. Това обяви заместник-председателят на партията Светослав Малинов.

Ние няма да участваме в тази напълно опорочена процедура. Смятаме, че най-вече е принизено достойнството на парламента и на Конституционния съд. И всяка отговорна партия не бива да участва на този етап в състезанието, защото това, което се получи, е, че се подменят едни от най-важните принципи на правовата държава и на парламентаризма. Договорки между партийни лидери за тези позиции са един отвратителен прецедент и цялата отговорност за това трябва да бъде прехвърлена върху лидера на ГЕРБ и премиер в момента г-н Борисов. Опитът му да прехвърли отговорността върху други политически партии не се увенча с успех и най-малко ДСБ ще участва в това.

ДСБ вече е сформирала Инициативен комитет срещу развитието на ядрена енергетика у нас. В него влизат Иван Костов, Мартин Димитров и Ваньо Шарков.

Чуйте интервютата и репортажа от пресконференцията на ДСБ в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна