Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 5,5 млн. младежи в ЕС са безработни

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Европейската комисия предлага нови мерки за справяне с младежката безработица. Евростат излезе с данни, че проблемът не се решава, въпреки предприеманите мерки, дори напротив – той се задълбочава. Констатацията на статистиците се подкрепя и от цифри – над 5,5 млн. младежи в момента са на пазара на труда и не успяват да си намерят работа. Причината е финансовата криза.

Страните с най-високо ниво на млади безработни в ЕС са тези, които са засегнати най-силно от финансовата и икономическа криза. Гърция е сред тях и в момента изпреварва по ниво на младежка безработица другата сериозно засегната от кризата държава – Испания. За причините все повече младежи в Гърция да не могат да намерят работа, след като завършат образованието си, мнение изказа в предаването "Събота 150" 25-годишният Панайотис Кокалис.

Тази седмица безработицата в Испания стигна нов исторически рекорд – над 4,9 млн. души. Статистиката отчете, че през ноември са останали без работа още над 74 хил. души. Особено засегнати от кризата са младежите – над 53% от хората под 25 години, което е почти 1 млн. души, не могат да намерят работа. В звуковия файл може да чуете мнения на испански младежи за безработицата в страната им.

Подобно на други свои връстници в Европа, младежите в Италия също срещат сериозни затруднения при намирането на работа. Този факт поставя страната, според различни статистически данни, на едно от челните места в ЕС по ниво на младежка безработица. По последни данни тя е 36,5%. Проблемът с безработицата е една от основните теми, на които се позовава партията на бившия премиер на Италия Силвио Берлускони, за отнемане на доверието в парламента на техническото правителство на Марио Монти, което управлява Италия. При младежите безработицата месечно нараства средно с 0,6%. Във възрастовата граница 15-24 години безработните са над 600 000 и представляват над 10% от населението за тази възраст. Според най-големия профсъюз Националната конфедерация на труда, през 2013 г. безработицата ще нарасне.

Актуалната статистика в Германия отчита 8,1% безработица сред младите хора до 25-годишна възраст. На фона на 50-те процента безработни младежи в Испания и Гърция и 30% от българските, кипърските, унгарските и словашките – пак според статистиката – това си е направо постижение. Не така обаче мислят политиците в Берлин, загрижени, че ситуацията в Европа може да изиграе „ефекта на доминото” и да повлияе и на федералния пазар на труда. Още повече, че над 30 на сто от безработните младежи са дълготрайно безработни – или не могат да намерят работа повече от 12 месеца. В цифри това са 1,6 милиона души. За сравнение – през 2008-а те са били 0,9 млн. души. 

Равнището на безработицата сред младите чехи на възраст между 16 и 24 години премина границата от 15%. Въпреки това Чехия е сред страните с добри и не толкова тревожни показатели на фона на останалите европейски държави. Проблемите през последните две години обаче се усещат и те са породени от невъзможността на пазара на труда да поеме новите кадри, излизащи от висшите училища. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна