Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондовите борси и валутните пазари одобриха победата на дясната опозиция на изборите в Япония

Снимка: Архив

Фондовите борси и валутните пазари посрещнаха със задоволство смазващата победа на дясната опозиция на произведените вчера в Япония предсрочни парламентарни избори. Консервативната Либерално-демократическа партия спечели абсолютно мнозинство в долната камара на японския парламент. Тя дори се сдоби с квалифицирано мнозинство от две трети заедно с центристкия си съюзник - партията "Нова Комейто".

Японският премиер Йошихико Нода обяви, че подава оставка от поста на председател на Демократическата партия, за да поеме отговорност за загубата:

Демократическата партия получи сурова присъда от народа, но това е решението на хората и ние го приемаме сериозно. Трябва да поема отговорността за това, че доведох партията до това положение и затова реших да подам оставка като неин лидер.

Лидерът на Либерално-демократическа партия и бъдещ премиер Шиндзо Абе заяви:

Не става дума за това, че гласоподавателите са се опомнили и са дали 100-процентово доверие на Либерално-демократическата партия. По-скоро това е техният отговор на 3-годишното политическо объркване, предизвикано от демократите.

По време на предизборната кампания Шиндзо Абе обеща да направи всичко възможно, за да накара централната банка да предприеме енергични мерки за понижаване на курса на йената и за справяне с дефлацията.

През последните месеци японската валута достигна рекордни равнища спрямо еврото и долара, което постави местните износители в неблагоприятно положение спрямо чуждестранните им конкуренти.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна