Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Шумен: Очакваме военните да ни помогнат със снегопочистваща техника

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Продължава тежката обстановка в Шумен и региона, каза кметът на Шумен Красимир Костов.

Отваряме и създаваме условия на проходимост до социалните домове. Тази година е по-нестандартна заради дъжда, който замръзна и после снеговалежа. Надявам се днес да станат проходими уличната мрежа в града и достъпът до селата. Осигурена е проходимост към 15 от 25-те села в Шуменска област, които ще бъдат снабдени с хляб.

На въпрос дали кметовете обявяват бедствено положение, за да получат допълнителни пари от държавата Костов обясни, че е обявявал два пъти кризисно състояние, но не е получил нито стотинка.

Но този път бедственото положение беше обявено след съвещание при областния управител на базата на данните от областта. Имаме нужда от малко помощ. Отправихме желание към военните да ни помогнат със снегопочистваща техника, очаквам положително решение, каза кметът на Шумен.

Главен комисар Николай Николов, директор на "Пожарна безопасност и защита на населението" обобщи данните до този час.

Тежко е положението в страната, но хубавото е, че са въведени всички планове за защита на населението при такива ситуации. Всички наши реакции, до успокояването на природата, са насочени към спасителните операции. До момента 426 човека са евакуирани, от тях 73 деца. 182 селища продължават да бъдат без ток.

Главен комисар Николов призова тези, които нямат необходимост да не пътуват.

Чуйте интервютата в звуковия файл

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна