Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. д-р Леандър Литов: Колайдерът ще бъде спрян за модернизиране за две години

Доц. д-р Леандър Литов: Конкурсът на Фонд "Научни изследвания" предизвиква напълно основателна тревога сред научната общност
Снимка: ЕПА / БГНЕС
Единствената истина е, че ускорителят в момента не работи. Той беше спрян на 18 декември. Причината за това не беше идването на края на света, а просто Коледните празници. Всяка година от 21 декември до 5-6 януари не работи. Това е голяма международна организация, в която работят хора от цял свят, поради което специално по Коледните празници организацията спира малко по-рано, за да могат хората да се приберат вкъщи и да видят семействата си и започва малко по-късно от другите организации. Така че това си е съвсем нормално спиране. Това каза доц. д-р Леандър Литов в предаването "Неделя 150".

Веднага след Нова година ние ще започнем отново да работим до средата на февруари, след което вече има друго планово спиране, което е почти за 2 години. Целта на спирането е съвършено различна. За тези две години ние ще искаме да обновим, заменим част от системите на ускорителя, така че той да може да работи много по-безопасно за него самия, не за околните, добави доц. д-р Литов.

В наше време няма противоречие межди църквата и науката. Общо взето църквата се отнася безкрайно положително. Самият факт, че в програмата работят представители на всички религии, включително и такива, които са атеисти, това не пречи да има общ език и да се занимават с това какво се случва. Това само по себе си говори, че от такава гледна точка ние нямаме никакво противоречие. Просто постановката е следната – светът съществува такъв какъвто е, а това, което ние правим е да се опитваме да го изучим, да видим как той е устроен и по какви правила функционира. Нищо повече, аргументира се експертът и добави, че в експериментът участват около 100 българи.

По отношение на скандалът с конкурсите на Фонд "Научни изследвания" доц. д-р Литов коментира: Работата е там, че този конкурс предизвиква напълно основателна тревога сред научната общност в страната. Непрозрачно е проведен, не е ясно какви са правилата. Иначе това, което се случва в България е, че българската наука постепенно загива и загива физически между другото, тя се обезкървавява, защото младите хора напускат страната. Това е фактът, който трябва да притеснява абсолютно всички.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна