Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Караниколов: До 11-и януари очакваме обвързваща оферта от кандидата за ВМЗ-Сопот

Снимка: www.dnevnik.bg

Най-късно на 11-и януари очакваме обвързваща оферта от единствения кандидат за ВМЗ-Сопот - "Емко" ЕООД. В офертата задължително трябва да е предвидено погасяване на всички публични задължения като стойност, включително и на задълженията към работниците, каза в предаването "12+3" Емил Караниколов, изпълнителен директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

Затова се надявам в най-скоро време сагата с неплатените заплати да приключи положително за работниците, защото те са си изработили тези пари. Купувачът е длъжен да запази броя на работните места. Към момента, съгласно стратегията за приватизация, новият собственик е длъжен да запази бройката на служителите към момента на откриването на приватизационната процедура, това е месец юни, когато там са 3328 човека. Ако започне някакви съкращения, той ще дължи неустойки към българската държава. А всяко едно лице, което е съкратено или уволнено без негово съгласие, ще може да предприеме съдебни действия, обясни Караниколов.

За приватизацията на БДЖ "Товарни превози" директорът на Агенцията за приватизация обяви часове преди изтичането на крайния срок за купуването на документи, че кандидатите са "Юриста груп" ЕООД, "Българска железопътна компания" АД, авдокатско дружество "Георгиев, Тодоров и Ко", адвокат Валентин Иванов, адвокат Тодор Ангелов и Първа инвестиционна банка.

От последните ми разговори с консултанти, те представляват обединения от чуждестранни инвеститори и български играчи. Приватизационна процедура "на всяка цена" няма. Критериите са занижени по допустимост, каза той и обясни защо.

Приходите от цялата ни дейност са над 270 милиона лева, а приходите от следприватизационния контрол са около 20 милиона лева от тях - така звучи в числа равносметката, която направи Караниколов.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна