Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Русев: Не сме от основните производители на синтетична дрога в Европа

Снимка: БГНЕС

Атанас Русев от Центъра за изследване на демокрацията коментира оповестения вчера доклад за състоянието на наркотиците в България.

Пресилено е да се каже, че сме от основните производители на синтетични наркотици в Европа. Значителна част от данните са до 2007-а година. След това се наблюдава спад на производството в България. Вече не са разкривани такива големи професионални лаборатории, а по-скоро малки, гаражни. Това не бива да се тълкува като изцяло позитивен факт. Означава, че технологията е станала по-трудна за разкриване.

Метамфетамините са много по-проблемни от здравна гледна точка. В Европа имаме примера на Чехия, където проблем са метамфетамините. В останалата част на Европа винаги е бил хероинът. Ако тази тенденция стане масова, има потенциална възможност за проблем с употребата на метамфетамините.

Баретата се оттегля от пазара, след като започват делата срещу него – така Русев коментира версията за стрелбата срещу Златомир Иванов - Баретата, свързана с преразпределяне на пазара за наркотици. Става дума за стари отношения. Днес го няма структурирането на пазара с големи организации, които разпределят територии, както беше през 2007-а година. Бившите съратници на Баретата сега са свидетели срещу него. Напрежението няма как да не избие, смята Атанас Русев. 

Още по темата можете да чуете в звуковия файл.


 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна