Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов законопроект за правата и задълженията на пациентите

Снимка: БГНЕС

Председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова каза в предаването "Хоризонт до обед", че по всички изследвания досега на здравната система в България най-много критики търпим в неспазването и регламентирането на правата на пациентите. Имам предвид индекса на потребителите на здравни услуги, който всяка година ни поставя в дъното на класацията. Досега правата на пациентите са разписани в много различни закони. Събирането им в един законопроект смятам, че ще удовлетвори пациентските организации.

Системата на здравеопазването не трябва да се гледа в нейните детайли, а по-скоро като цялостен проект, цялостна система.

Д-р Стойчо Кацаров - председател на УС на Центъра за защита на правата в здравеопазването: Ако идеята е да се съберат текстове от няколко наредби и два закона в едно - няма никакъв смисъл. Много от проблемите на пациентите не са свързани с това, че правата им не са законодателно уредени, а с това, че не се спазват разписани норми.

Защитата на правата на пациентите въобще не се свързва само с написването на закон. Каквито и норми да разпишете в закона, ако те не се спазват - няма никакъв смисъл. Аз питам: Как да защитя правата на починалите от трансплантация 6 деца в правитествена болница?

Самите институции си позволяват да нарушават закона както си искат. В момента НЗОК нарушава постановление на МС - не приема отчетите на изпълнителите на болничната и извънболничната медицинска помощ. Как да защитаваме правата на тия хора?

Трябва да се намали съдебната такса, защото в момента таксата ги лишава хората от достъп до правосъдие. Или като се направи така законът, че производството по такива дела да се скъси.

Новият законопроект е предизборен. Нищо няма да се промени. И сега има права за пациентите, но те не се спазват.

Целия разговор с д-р Дариткова и д-р Кацаров можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна