Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на финансите пласира емисията ДЦК за 800 млн. лева

Снимка: Архив

Министерството на финансите успешно пласира шестмесечната емисия държавни ценни книжа за 800 млн. лева, като това е най-големият аукцион за мащабите на местния финансов пазар. Спешното емитиране на нов вътрешен дълг се наложи, за да се възстановят парите от фискалния резерв, с които тази седмица се платиха субсидиите на земеделските производители.

На проведения аукцион от Министерството на финансите са постъпили поръчки за повече от 1 млрд. и 15 млн. лв., съобщиха от ведомството. Това означава, че коефициентът на покритие достигна 1,45 пункта (отношението между търсене и предлагане). Постигнатата средна годишна доходност е 1,00%.  За сравнение, на последния проведен аукцион за продажба на шестмесечни съкровищни бонове през 2011-а година, регистрираната средна годишна доходност беше в размер на 1,38%. Постигната средногодишна доходност на аукциона от 1,00% е под доходността на аналогични ДЦК на редица държави от Европейския съюз и региона - Румъния (5,53%), Полша (3,47%), Хърватия (2,1%), Словения (1,6%), посочват от Министерството на финансите.

Положителен е и анализът на инвеститорската база, като традиционно за сегмента на краткосрочни ДЦК с най-голям дял придобити съкровищни бонове са банките - 81,3% от цялата сума, следвани от пенсионните фондове, придобили - 9,5% и други инвеститори - 9,2%.

В съобщение на ведомството се посочва, че в условията на политическа несигурност в страната, успехът на аукциона потвърждава доверието на инвеститорската общност. По-рано днес Ройтерс коментира, че политизирането на енергийния сектор, както и правителствената и парламентарна криза, ще отблъснат още повече чуждите инвеститори.

Министерството на финансите съобщи, че показателят, който отчита  премията по застраховка срещу неплатежоспособност на емитента (показателят, който отчита рисковете за изпадане на държавата в неплатежоспособност), е стабилен и сме в една група с Балтийските държави, Полша и Словакия.

Въпреки тези на пръв поглед добри резултати от днешния аукцион за нови ДЦК, постигната средна годишна доходност от 1,00% е над очакваната средна лихва от 0,6%, след като в края на миналата седмица (на 15-и февруари) беше обявено провеждането на днешния извънреден аукцион. Това означава, че държавните разходи по обслужването на новия вътрешен дълг в размер на 800 млн. лева ще бъдат с 1,6 млн. лева по-високи от първоначално планираните.

По публикацията работи: Велина Сашева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна