Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Илчев: Ще предложа на Академическия съвет отмяна на увеличението на семестриалните такси

Снимка: БГНЕС

Нееднократно съм говорил със студентите. Те знаят много добре причините, поради които се налага това увеличение - пълното неглижиране на проблемите на висшето образование през последните 2-3 години. Това решение за увеличение беше консултирано с деканските ръководство и нямаше протест срещу него. Две декански ръководства смятаха, че увеличението е много малко. Увеличението беше консултирано със Студентския съвет, който беше приел този принцип.

Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" ректорът на Софийския университет "Свети Климент Охридски " проф. Иван Илчев по повод очаквания студентски протест против увеличението на семестриалните такси с 8%.

Ще предложа днес на Академическия съвет да отменим решението за увеличение, заяви Илчев и поясни: Тези пари нямаше да решат никакви радикални проблеми. Бяхме ги предвидили за ремонт на аудиториите. СУ, в нормални години, получаваше 6 млн. лв. за капиталови разходи. Преди 3 години те бяха намалени някъде на към 1,8 млн. Преди година и нещо бяха намалени на 1 000 000 лв., като тези 800 000 лв. бяха дадени като допълнение към студентските стипендии. Тогава никой от Студентския съвет не се сети да попита: "Вие хубаво ни увеличавате стипендиите, но ние в какви аудитории ще учим и с каква техника ще учим". Ако не успеем да намерим отдругаде пари, ще имаме 2 аудитории по-малко. СУ има около 500 аудитории, ако не и повече.

Даниел Стоев от Студентския съвет на СУ заяви, че въпреки казаното от проф. Илчев студентите ще внесат своите искания и не мислят че с тях "чукат на отворена врата". 

Днес има Академически съвет, на който ние ще внесем своите искания за пълна отмяна на увеличението на таксите. В националните протести участват много студенти, но студентски организации не са излезли масово като съорганизатори на такива протести. Или е въпрос на време, или на локални противоречия, които ние в СУ целим да ги разрешим, за да можем с ясни разбирания да излезем като партньори на тази сцена. Не можем да си позволим да излезем противопоставени, а в момента сме.

Разговора на С. Великова с проф. Илчев и Д. Стоев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна