Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Карталов: Трудно е да се каже дали изборът на папа ще бъде бърз

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Избирането на нов папа е изключително събитие за католическата църква. Именно последните два века не е имало присъствие на толкова активни архиепископи, които да заемат позицията папа. Това каза член-кореспондентът от Папския комитет за исторически науки д-р Кирил Карталов в интервю за предаването „12+3”.

Това, което се говори, е на първо място името на архиепископа на Милано – Анджело Скола, също и архиепископите на Будапеща, на Виена, на Париж.

Според Конклава, ако до два дни не се избере папа, след това процесът става много по-бавен, защото се разпръскват гласовете на кардиналите, а тази метафора, която се използва, е, че тези, които влизат като папи в избора на Конклав, обикновено излизат като кардинали, така че със сигурност не е сигурен изборът. Трудно е да се каже дали изборът ще бъде бърз. От една страна се очаква, защото проблемите, с които се сблъска католическата църква напоследък, изискват спешно решение и колкото по-бързо се избере нов папа, толкова по-бързо ще започне да се работи по тяхното разрешаване. От друга страна, достоен кандидат има и трябва той да бъде избран по най-духовния път, каза Карталов.

Според Карталов идеята на избора на този папа се залага на три ключови думи – децентрализация на Римската курия, причисляване и обновяване на католицизма като цяло.

Папската дипломация се смята за най-старата дипломация в света и ми се иска да вярвам, че ако тя заложи в своята бъдеща дейност една връзка между основните монотеистични религии, светът би бил по-сигурен от гледна точка на диалога между различните вярвания. Оттам нататък живеем в комплексен свят с изключително много двусмислия и ми се иска да има един център, около който нещата да функционират в тази посока много позитивно, коментира още д-р Карталов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна