Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едно от 88 деца - с проблеми в аутистичния спектър

На 2 април НХГ беше осветена в синьо като символ на знание по въпросите на аутизма
Снимка: БГНЕС

1 от 88 деца развива проблеми от аутистичния спектър.
Аутизмът придобива толкова широко разпространение, че дори ООН се ангажира с разпространяване на информация за проблема и търсене на решения.
Епидемиологични проучвания в Европа, и особено в САЩ доказват бърз темп на разпространение на този проблем, като вече дори се цитира проучване, според което 1 на 88 деца е с такъв проблем, разказа Красимира Костадинова, главен асистент от НЦОЗА. Средното разпространение на аутистичните проблеми е от 1:110 до 1:150 деца в различните държави, което е изключително голям брой.
За да се подпомогне грижата за тези деца, експерти от НЦОЗА обучават общопрактикуващите лекари и педиатрите да разпознават първите признаци на аутизма. Целта е децата да бъдат насочени навреме за специализирам преглед и диагностика, за да може да се започне ранна терапия с психолог, логопед и други специалисти.

Над 90% от децата с аутизъм имат специфично заболяване на храносмилателната система - за това разказа американският професор по гастроенетрология Артър Кригсман. По думите му децата с аутизъм често не могат да обяснят тези си страдания, затова те не се лекуват с години. Когато лекуваме стомашните им проблеми, децата спират да изпитват болка. Това естествено прави работата на други специалисти – психолози, логопеди, специализирани учители – по-ефективна, и резултатите на тези деца се подобряват, разказа проф. Кригсман при последното си гостуване в България през март.

В звуковите файлове можете да чуете и мнението на д-р Т.Ралчева от Националното сдружение на педиатрите - специалисти от извънболничната помощ.

По публикацията работи: В.Николова; Н.Цекулова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна